Zastosowanie diety

Wątroba „nie lubi” dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, smażonych mięs, sosów, wzdymających warzyw (m.in. kapusty, grochu, fasoli, cebuli), a także cukru – tortów, ciasteczek, czekolady oraz alkoholu w żadnej postaci. Zawsze podczas leczenia niedomagań wątroby należy prowadzić nieforsowny tryb życia, a więc unikać wysiłku fizycznego. Dodatkowo należy wspomagać się suplementami diety na bazie naturalnych ziół. Warto wypróbować Liver Aid 100 kaps., a po jego systematycznym stosowaniu na pewno odczujesz ulgę i poprawę w procesach trawiennych.

Przewlekłe choroby wątroby – dieta, której bezwzględnie należy przestrzegać to dieta niskotłuszczowa, ubogocholesterolowa, bez potraw smażonych i pieczonych, ograniczająca sól kuchenną i białko. W żółtaczkach należy zastosować wyłącznie dietę węglowodanową – lekko posłodzona herbata, suchary, ryż, kasze, twarożek, galaretki owocowe, soki owocowe, soki warzywne, przeciery, odtłuszczone mleko, lane kluski, chudy drób, cielęcina, sok z cytryny.

Choroby żółciowe – do zastosowania jest płynna dieta węglowodanowa na ciepło: kompoty, soki owocowe rozcieńczone, kleiki. Po okresie silnych kolek można dołączyć sucharki, lane kluski, twarogi, gotowane mięso, przetarte i ciepłe soki owocowo-warzywne. Tak samo, jak w chorobach przewlekłych, należy wykluczyć potrawy powodujące wzdęcia i potrawy tłuste. Najlepiej spożywać produkty świeżo przyrządzone i ciepłe. Odstawianie do lodówki nie przynosi dobrych efektów w leczeniu.